Att bo i en samfällighet
Varmt välkomna till Samfälligheten Mårtensberg. Vår samfällighet består egentligen av två samfälligheter, GA:7 och GA:8. I GA:7 ingår samtliga fastigheter, i GA:8 ingår enbart radhusen.
Vi är en relativt nybildad förening, som fick sin första ordinarie styrelse i mars 2005. Vi i Styrelsen har på detta satt försökt sammanställa lite information till Er som bor här.
Gemenskap med ansvar
Att bo i en samfällighet är mycket socialt och trevligt, men samtidigt ställs det stora krav på tålamod och ibland, påtvingad gemenskap.
Husen ligger nära varandra vilket ofta ger oss möjlighet till trevliga pratstunder med våra grannar. Men man måste även tänka på att närheten ibland kan upplevas störande.
Om man har högljudda fester hörs det väldigt väl in till grannarna, som kanske har småbarn som behöver sova. Eldning inne på tomten, mer än i grillar är inte lämpligt, inte heller raketer som skjuts inne i området – mellan husen. Tänk på brandrisken!
Bilar, parkering och barn
Parkerade bilar kan skapa stora problem när man ska ut och in i carportarna. Tillfällig parkering på gatan är okej, men tänk på att det kan vara trångt för grannen att ta sig fram. Glöm inte bort att det finns gästparkeringar, både uppe vid teknikhuset och nere vid radhusen. Tänk även på att parkerade bilar skymmer sikten.
Vi har många små barn boende i området. Vår och sommar leker dessa barn på gatorna, cyklar och springer. Ytterst är det föräldrarnas ansvar att ha uppsikt över sina barn, men det är inte alltid så enkelt. Barnen försvinner blixtsnabbt och så kan olyckan vara framme på ett ögonblick.
Hjälp oss att vara rädda om områdets barn, både rörande hur vi parkerar,
men framför allt hur fort vi kör – Kör sakta!
Medlemmarnas Ansvar
I och med att man köper ett hus och flyttar in i en fastighet, som är delägare i en samfällighet förbinder man sig i att följa områdets regler, samt att deltaga i vissa gemensamma aktiviteter.
Alla boende i föreningen har ett lika stort gemensamt, solidariskt ansvar för föreningen. Både rörande skötseln av området och av områdets övriga funktionalitet.
Föreningsstämma
En gång om året har samfälligheten stämma (årsmöte), hos oss i mars eller april. Till detta årsmöte har alla medlemmar möjlighet att skicka in förslag på förändringar och förbättringar, detta görs genom motioner till styrelse.
Motionerna skall vara styrelse tillhanda senast den 15 januari, läggs i ”vår” brevlåda på Alfabetsvägen 6 (sitter på vårt sop-& teknikhus).
Motionen tas sedan upp på årsmötet och där sker sedan en omröstning om förslaget. Majoritets beslut gäller på årsmöten. Förbered gärna noga din motion med; syfte, förslag på genomförande (hur och av vem/vilka) samt en kalkyl över eventuella kostnader. Då är det lättare för styrelsen och de andra medlemmarna att förstå syftet med motionen, när man ska rösta om den.
På eventuella frågor som påverkar föreningens stadgar gäller lite andra reglar, i förstahand 3/5 dels majoritet samt att de behöver röstas igenom på två årsstämmor, för att gälla.
Extrastämma
Styrelsen eller andelsägare kan även kalla till extrastämma. Vissa år kan det bli flera extrastämmor, andra år inga alls. Anledningen till att man har extrastämmor är att man vill att alla delägare ska ta någon form av beslut tillsammans.
Kallelse till stämma
Kallelse till stämma samt extra stämma kommer i brevlådan senast 14 dagar innan mötet. I kallelsen står vilka frågor som ska behandlas och fattas beslut om, på mötet. Läs igenom och försök sätta dig in i punkterna som skall behandlas, så att ett korrekt snabbt beslut kan tas på stämman! (Styrelsens medlemmar är alltid tillgängliga för eventuella frågor rörande punkterna som ska behandlas på stämman. Handlar det om en Motion är det dock bättre att man vänder sig till författaren av Motionen, direkt.)
Styrelsen och dess förvaltning
Styrelsen väljs och tillsätts av stämman. Stämman utser även Samfällighetens ordförande. Styrelksens huvuduppgift är att förvalta våra två gemensamhetsanläggningar som består av vägar, parkeringar, garage, lekplats, sophantering, grönområden, belysning, centralantennanläggning samt vatten.
Styrelsen har även till uppgift att verkställa beslut tagna på stämma, man ansvarar även för den löpande förvaltningen.
Styrelsen ska driva föreningens verksamhet i enlighet med lagar, stadgar, anläggningsbeslut och stämmobeslut.
Samfällighetsavgiftens storlek och fördelning
Alla kostnader för samfällighetsföreningens verksamhet skall täckas av delägarna. Den enskilde medlemmen är skyldig att betala de på stämman beslutade beloppen.
Varje fastighet har ett andelstal, i GA:7s fall 1/34 och i GA:8s fall 1/12, som utgör grunden för fördelningen av kostnaderna för att driva och sköta gemensamhetsanläggningen. (Varje fastighet i GA:7 betalar 1/34 del av GA:7s totala kostnader. På stämman fastställs års respektive månadsbeloppets storlek för den enskilda fastigheten.
Vår samfällighetsavgift betalas i dagsläget, kvartalsvis, med förfallodatum sista januari, april, juli och oktober.
Första kvartalets avgift är preliminär (lika stor som under föregående budget år), eventuella justeringar (efter årsstämman, där årsavgiften fastställs) görs på andra kvartalets faktura.
På tredjekvartalet sker vattenkorrigering, efter vattenavstämningen som görs i april.
I våra avgifter ingår bl a ComHems analoga basutbud, (som tillhandahålls via vår gemensamma centralantenn), vattnet vi förbrukar i våra hus, (vi betala gemensamt ett belopp varje månad, avstämning för en enskild förbrukningen görs en gång per år), sophämtning av brännbart och icke brännbart avfall, snöplogning och sandning, försäkringar, el till vår gatubelysning.
I rundatal kan man säga att ca. 35% av avgiften är rent fastighetsspecifika kostnader (vatten, sophämtning och ComHem), som vi betalar gemensamt för att hålla nere de enskilda fasigheternas kostnader. 55 % går till skötseln av vårt område som t ex snöröjning, sommarunderhåll samt reparationer. De resterande 10% går till styrelsarvoden, administration samt vår stadgeenliga årliga avsättning till vår förnyelsefond.
Eventuellt Budget över-/underkott i Samfälligheten, fördelas enligt årsstämmans beslut, nästkommande år.
Eventuella extra debiteringar
Eventuella extradebiteringar sker i huvudsak i enlighet med årsstämmobeslut eller extrastämmobeslut. Vissa ej budgeterade oförutsedda och oundvikliga kostnader, kan utdebiteras direkt i proportion till andelstalet, om styrelsen finner det absolut nödvändigt.